Saturday, August 06, 2011

nutella pound cake ^_^

alahai tak sampai hati nak tulis resepi nih sebenarnye. sebab...sebab..kek nye tak jadi yeay...!!!
-_-' epic failure betul.

had try baking this cake twice, 1st one quite jadi but the 2nd one x jadi...plus both oso x sempat snap picture.
tapi untuk tidak menghampak kan tuan-tuan dan puan-puan..saya akan tetap menag'post'kan resepi kek ini dengan meng'translate'kan dari resepi asal. credit to here.

bahan-bahan:
½ cawan tepung
4 biji telur besar (suhu bilik)
*tapi resepi nih amik dr blog obersi so suhu bilik menjadi persoalan
2 sudu kecil perasa vanilla
¾ sudu kecil serbuk penaik
1 buku butter (500gm) tanpa garam
¼ sudu kecil garam
1 ¼ gula
1 jar nutella yg medium size
*kalo pakai butter yg salted, jadi x perlu letak garam yer tuan-tuan dan puan-puan.


bahan-bahan (derang panggil butter sticks 2sticks = 500gm)




Baiklah mari kite teruskan dengan cara-caranya.

1. pukul telur bersama dengan vanilla



2. dalam mangkuk berasingan, gaulkan tepung bersama-sama garam dan serbuk penaik


3. dengan menggunakan stand-mixer (pencampur berdiri..??) pukul butter bersama gula sehingga kembang.
4. masukkan campuran telur tadi ke dalam campuran butter-gula. pukul sehingga kembang.




5. kemudian, masukkan tepung secara berperingkat (bahagikan kepada 3)
6. pukul adunan untuk beberapa ketika sehingga sebati dan kembang.

yeay...!! adunan telah siap...

next.
7. masuk kan 1/3 daripada adunan ke dalam baking pan (x tau translate)
6. masuk kan pula satu lapisan nutella. rujuk gambar.

8. ulang langkah di atas.

9. sile bakar. kalau ikut website asal, bakar untuk 1jam 15minit. suhu 325°F atau 162.7°C (jangan tanya mE coz bab bakar memang diserahkan kepada yang pakar sajer =D)

biase kalau nak tahu dah masak ker belum, cucuk dengan lidi. kalau lidi tu keluar bersih dan kering, tandanya sudah masak lah itu kek. ok tuan-tuan dan puan-puan selamat mencuba yer ^_^

hasil akhir yang perlu dicari.





note: entri paling malas..hanya translate dan copy gambo -_-'

tapi saya telah mendapat satu barang untuk di letak dalam wishlist.
Kitche Aid mixture harga dimalaysia RM 2,799
nak mintak as wedding prize boleh x?
but i want the red metallic not this pink =P 

ade note lagi: 2nd try buat kek nih, lapisan nutella jadi mendap ke bawah mungkin sebab kurang tebal kot lapisan bawah. atau maybe boleh half cook dulu lapisan bawah baru letak nutella macam buat kek lapis. gunekanlah kretiviti tuan-tuan dan puan-puan yer. ^_^


voice message: lapo lah tengok gambo nih..


3 comments:

  1. nice....i've baking a cupcake previously. gagal juga. tak naik cantik dan tak berapa lembut. heeee. nk try yg ni pula (lebih kurang je mcm nk buat cupcake)hheeehe. thnks!

    ReplyDelete
  2. haven't try cup cake sebab malas nak buat bende yg leceh hihihi maybe next time. boleh lah try yg nih quite simple. seriyesli sedap even tho 2nd try tak jadi sangat tapi still edible and yup it's sedap..!!

    ReplyDelete
  3. OMG sedapnya! thanks for sharing the recipe nak try lah nanti..tp kene beli oven dlu...haha :p

    ReplyDelete