Thursday, April 28, 2011

^_^ bread pudding ~♥ ~♥

finally...
sejak sekian lama mencarik resepi bread pudding..browse internet lah, tanye orang lah..dan akhirnye pn.Wani is the saviour arigatogozaimashita wani chan!! bukan tak percaya resepi kat internet..tapi mE have this kinda weird perangai yang susah sikit nk trust those resepi unless the person who posted it mE kenal. kenal in a way i know i can trust their taste bud. yup mE memang cerewet in fud too -_-"

dah cukup tu bebel..
let's start...

semuanya bermula bila, nak pergi kerja nampak ade pisang atas meja..
(dalam hati berkata, mari buat bread pudding..!!)

bahan-bahan nye..
clock wise: gula, kismis, evaporated milk, roti hotel, pisang, butter, choc chip

ader a few other ingredients yang tak termasuk dalam gambar..which are;
- telur (4 bijik)
- garam (secubit)
- essence vanilla (1 drop)

close up sikit gambar...

kismis doa
curlasstt kan gune kismis doa ^_^
yer lah mE kan duduk dengan aunty, so ade 4 orang cousin yang masih sekolah..so why not letak kismis doa nih, insyaAllah bijak mereka nanti kan..(padahal carik kismis kat Jusco OU tak jumpe =P)

hotel bread by la boheme
since tengok resepi pn.Wani hari tu lagi dah macam teruja tengok kepingan-kepingan roti yang digunakan..tebal oooo...so mane nak carik roti yang slice dier tebal-tebal like tat kat m'sia nih..?? ting..!! bakery..actually roti hotel nih tak di'slice' pun..mE kene slice kan sendirik lagi bagus meh ku slicekan tebal-tebal =)

cara-cara nya seperti yang di ajar oleh pn.Wani..
masuk kan semua bahan evaporated milk (400ml), 1 cup of sugar, 4 spoon melted butter, secubit garam, a drop of vanilla flavour dan telur ke dalam blender. patutnye telur nih masuk satu per satu. dengan hampeh nye mE masuk sume 4 bijik terus -_-". hurmm yang gula tu patut gune castor sugar kot instead of gula pasir. 1 cawan gula pasir = sweeeeeeetness..
mE just gune half cup gula pasir.

biler dah masuk dalam blender..sekali blender rosak daaa...oryte bertukar!!!
use the mixture instead..huhuuhu kalut betul -_-" so mix it..sampai agak2 semua bahan sebati..

next..
susun kan lah roti dan pisang dalam loyang..
-_-" pisang terlebih pulak..arghh sumbat kan ajer.. =P

pisang + roti + chocolate chipssss

pisang terlebih

yup me improvise the original recipe by adding the chocolate chipss.. actually my cousin suruh tambah cheese. kalo mE letak cheese, memang omaigod lah puding ini menjadi pudding yang kurang menyihatkan huhuhu..
lepas dah susun roti and sprinkle the choc chips, curahkan mixture yang tadi tu...sambil tu tekan2 lah roti-roti tu supaya mereka menyerap semua mixture..

inside the oven


sebelum masuk kan dalam oven..taburkan kismis kat atas adunan.
hurmmm then boleh masak dah...suhu dan mase boleh refer pada blog pn.wani. since i'm using oven yang x der sukatan suhu, mE cooked it for almost sejam. bab bakar nih mE memang fail. main agak-agak jer, just pastikan dah x der watery mixture biler roti-roti tu di tekan.

dan hasilnye..
taadddaaaaa!!!

fresh from oven

tapau bawak bekal gi opis ^_^
mE bawak gi opis..!!
kalo tak bawak kompom balik keje kang it all gone..ade 4 mulut anak-anak burung yang kelaparan bila pulang dari sekolah nanti. hahaha..

so tat's it..percubaan pertama membuat puding roti. for mE it soo sedapppp...


p/s: kepada en.pencuri hati, beik awak confirm cecepat nak deting tak tonite sebelum baby dragon pulak habiskan puding roti nih. hahaha


voice message: wat i'm gonna cook next..?? hurmmm~~


3 comments:

  1. yey!!purrfectt!!one advise:try susun roti crust on top..nnt kt luar crispy n dlm soft=)n betol..telor mix je semua sekali..x payah one by one=) good job!try ciskek plak=p

    ReplyDelete
  2. @wani: tu lah biler dah siap thinking of tat too..ciskek nanti2 lag buat dah der resepi dah belum rase nak buat lagi..

    @scr: buat jangan tak buat senang jer..(dah lepas berani lah kate senang) hihihi

    ReplyDelete