Wednesday, September 09, 2015

G.A.D.U.H

Lama tak update blog tetibe update GADUH..musykil tak..??

Sebenarnye sebab dah lama tak membebel kat sini..jadi nak buat sesi luahan sikit..ade sorang kawan baik buat statement, 'korang (me & en.suami) macam tak pernah gaduh jer'

Wahhhh..!!
Alhamdulillah..
Nih kali kedua dapat statement macam nih. Secara jujur..tipulah kalau tak pernah gaduh tapi kene tengok balik ape yang dikatakan gaduh tu. kalau gaduh yang sampai bertekak, pinggan magkuk melayang, hempas-hempas pintu atau semua yang kasar-kasar memang tak pernah.

Tapi merajuk, masam muka tu pernah lah tapi aku jer lah yang buat. En.suami adalah cool..tapi paling lama pernah masam muka pun 3 hari jer kot dan puncanye pun bukan salah en.suami lebih kepada unsur luar yang mencuba mengganggu gugat..dan selalunyer it's mE lah yang emosi terganggu tu. Dari awal lagi dah bitau en.suami, kalau aku merajuk tetibe tu abaikan saje, perlukan masa untuk muhasabah diri. Masa tengah marah tu jangan usik dah sejuk nanti baru boleh tegur.

Macam mana muhasabah diri. Tanye lah diri sendiri balik kenapa marah..? Ape punca marah..? Kate lah sebab unsur luar, kenapa nak marah en.suami bukan salah dier pun huhuhu pas tu sejuk lah. Dan satu lagi kalau rasa tak puas hati atau bengang biasenye mE akan hantar whatsapp atau email to en.suami. Haaa sangat tech savy kan. Sebab bile tulis nih akan lebih sampai the point, dan kurang melibatkan perasaan. Jadi tak perlu lah nak bertekak tau baling-baling barang kan..

Satu lagi sebab hormat. Yup kami sangat menghormati antara satu sama lain. Jangan sesekali aibkan pasangan di media social or di mane sahaja. Tak mengapa kalau kite share yang baik-baik di media social, in a way sumorang yang lihat akan sentiasa mendoakan kebahagiaan kite jugak. Remember one thing, husband and wife are mirror to each other..

Dan yang terakhir, banyakkanlah sedekahkan surah al-Fatihah pada pasangan masing-masing, kite tak boleh nak ubah orang hanya Allah yang mampu. Jadi, kepada Dia kite berserah..wallahualam..


1 comment:

  1. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete