Tuesday, April 01, 2014

Umrah...our journey (part 4)


i'm trying my level best to blog my whole experience during this journey.
it's a journey which really touched my heart and soul. Alhamdulillah masih diberi ingatan yang kuat.

Tarikh: 15 Februari 2014
Hari: Sabtu

Masih diberi kesempatan untuk menghirup udara Madinah. Syukur.
After a hectic day on Friday, today we will explore some other places in Madinah. Yup let's go for ziarah luar. The tentative will start around 8.00 a.m in the morning and we'll try to get back by Zohor. 

Seperti biasa bila mempunya suami yang sangat punctual. We are among the first to be there at the waiting area. Buses pun dah ready to take us. 

as i said, the bus is a new bus. tapi tetap rosak. dugaan untuk kami sebenarnye.

And lets 'catch' some pictures...

some of us waiting atthe lobby for others. en.suami tengah bertanya sesuatu dengan ustaz ammar mutawif THTS.




selfie moment ^_^ 

Destinasi pertama: Masjid Quba'

Picture source: google.com

Masjid Quba (atau Masjid al-Quba) ialah masjid pertama yang dibina oleh orang Islam. Masjid ini terletak di Kota Madinah kira-kira dua batu daripada Masjid an-Nabawi. Masjid ini diasaskan oleh Nabi Muhammad (SAW) Saws.jpg sebelum baginda tiba di Madinah ketikaberhijrah dari Makkah.
Masjid Quba kemudian disiapkan oleh Sahabat Rasulullah Saws.jpg. Rasulullah Saws.jpgmenghabiskan masa selama 20 malam (selepas hijrah) di samping bersembahyang dan beribadah kepada Allah s.w.t..
Rumah Saidina Ali terletak di belakang Masjid Quba, dan Nabi MuhammadSaws.jpg akan mendirikan solat sunat sementera menunggu Saidina Ali bin Abi Talib.

Sabda Nabi Saws.jpg lagi: Sesiapa yang bersuci (mengambil wuduk) di rumahnya kemudian pergi ke masjid Quba' lalu mendirikan sembahyang di dalamnya, ganjarannya samalah dengan pahala ibadat Umrah. (Tirmizi: Sembahyang: 298. Ibnu Majah: Iqamat dan Sunatnya: 1401. Ahmad: Musnad Makkiyyin: 15414.)

Hope the info above enlighten u guys on the history of Masjid Quba.
Well the crowd in Masjid Quba nih pun predictable plus it weekend kan. And again nak masuk ke bahagian perempuan quite cramp, tapi jika niat kite memang untuk mengejar pahala-Nya dan mencari keredhaan-Nya inshAllah akan dipermudahkan segala urusan. Di bawah nih mE share with you bacaan amalan yang sering dibaca untuk memohon dipermudahkan urusan.


Doa permudahkan urusan:
ربي يسر ولا تعسر ,ربي تمم بالخي
"Rabbi Yassir Wala Tu'assir, Rabbi tammim bil khair"


Manage to go through the crowd. Sebaik sahaja dapat masuk ke dalam masjid there is a spot just enough for me to perform my prayer. In comarisson, the crowd in Masjid Quba is acceptable compare to with crowd in Raudah. Selepas solat sunat tahiyatul masjid, buatlah solat sunat taubat. After salam ade orang tepuk bahu, tanda dier nak solat jugak. I do give away my space to the woman and alhamdulillah sangat Allah bukakan another space for me just in front of me. So manage to perform another solat sunat. 

Selesai solat, head back to the bus. As usual kene tunggu jemaah yang lain. Orang adalah super ramai..can't imagine kalau musim haji nanti macam mana.


Destinasi kedua: Jabal Uhud.

Melawat kawasan tinggalan perang Uhud. Honestly dah tak ingat pun pasal perang Uhud. Nasib baik ada guru agama untuk refresh kan balik ingatan nih. So korang pun rajin-rajin lah meng'google' yer.


kebesaran Allah. bukit yang menjadi saksi bertapa manusia sering tergoda dengan nikmat duniawi.


huk..huk...yup tat's mE bertudung labuh. *sipu sipu pulak aih*


Dari jabal Uhud, kami bergerak ke ladang kurma. 
It's shopping time..!! Bukan nyer pergi ladang sangat pun, just kedai kurma tu dikelilingi ladang kurma. 
Orang memang ramai dekat kedai kurma nih..so let's en.suami do the shopping. ^_^

sesi memilih kurma. ade kecik ade besar.
for us, memang kurma nabi yang menjadi pilihan


some candy. yang ni boleh beli campur-campur. harga semua sama.


i told you. memang menyerahkan tugas membeli kepada en.suami =D


Settle membeli belah...let's head back to madinah.
Sempat lah lalu di hadapan masjid Qiblatain (Masjid 2 kiblat). Ada cerita di sebalik 2 qiblat ni. Silalah google yer.. :D

Sebelum terus ke hotel, singgah sebentar di pasar kurma. 
Boleh lah nak beli kurma lagi jika masih belum cukup. Apa beza kurma anta di ladang kurma dengan di pasar kurma. Kurma-kurma di ladang lagi fresh and juicy dan ade variety of sizes compare dengan di pasar kurma. In term of price, di pasar kurma since datang dalam 1 size, so harga adalah lebih murah.

Sampai depan hotel around pukul 1200 tengah hari. Hantar barang naik bilik then terus ke masjid untuk solat Zohor. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bersolat di masjid Nabawi.

since esok dah nak berangkat ke Mekah, so petang tu kami jalan-jalan sekitar masjid untuk mencuci mata. dapat lah sehelai jubah...tenkiu again kepada en.suami. dapat isteri yang malas pegang duit memang macam nih. duit sume dah bagi pada en.suami untuk tukar dan pegang. mE is malas plus kang memang cepat lah habis duit tu nanti. mE don't trust my self with money when i'm alone. pengakuan jujur lagi ikhlas. ^___^


ok lah...nanti sambung lagi yer..
till next entry...wassalam.




♥,


1 comment:

  1. Ade berapa part neh??? kenot waittttttt haha

    ReplyDelete